25 November 2016

Gigot - flageolets

In France, more often than not, you will be served little pale-green flageolet beans with lamb. I don't know where that tradition came from. A gigot is a leg of lamb, and the Larousse Gastronomique food and cooking encyclopedia says: Le gigot rôti, piqué d'ail et accompagné de flageolets, est le plat traditionnel des fêtes familiales et des repas fins. The Grand Robert dictionary says that the flageolet bean is « très estimé » — "highly prized."


What are flageolet beans anyway? The LG says they are small, green or white beans that are grown in Brittany and in the north of France. They are harvested slightly immature, in August and September, and you can find them dried, canned, or frozen in the supermarkets. I remember reading somewhere that flageolets, also called chevriers, are closely related to the French haricot vert green bean, or maybe even the same plant.


The LG also says that in the Touraine region, where we live, dishes prepared « à la tourangelle » are large cuts of mutton or lamb that are roasted, served with their natural juices, and accompanied by « une garniture de haricots verts et de flageolets liés à la béchamel claire ou au velouté. » You often see flageolet beans and green beans cooked and served together.


By the way, a flageolet is also a little flute. I think the name for the beans is an allusion to the fact that they make you toot after you eat them. We had our flageolets and some Tuscan kale as the garniture (vegetables) that we ate alongside our rolled-and-tied, boneless leg of lamb yesterday.

11 comments:

  1. Now... if that ain't healthy, I don't know what is!

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    1. It being healthy is one of the reasons I like such food. But it needs to taste good too.

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    2. And I'm sure the taste was out of this world!

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  2. You seem as good with a menu, as you are with a stove and camera...
    I have been around the world of food writing and can tell you have a passion.
    Thanks for sharing.
    a fellow Valleyian
    Tim

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    1. Thanks for the comment, Tim the fellow Valleyian.

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    2. Thanks for the comment, Tim the fellow Valleyian.

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  3. Not a fan of lamb, but I don't know... yours looks awfffffullly good :)

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    1. French lamb is different. The taste is very mild. The frozen New Zealand lamb we get here is gamier. Lamb in France is a viande blanche, not a viande rouge.

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  4. Sur Wikipedia, on peut voir que les flageolets "chevriers" ou... "péteux" ou "fayots"... Ne sont apparus en France qu'au 19ème siècle : "Historique Modifier

    "Les premiers flageolets ont été cultivés vers la fin du xixe siècle (1872) par un horticulteur de Brétigny-sur-Orge (Essonne), Gabriel Chevrier[1]. En récoltant de façon prématurée des flageolets blancs, semés après saison et séchés sur une courte période dans son hangar, il remarqua que le légume conservait sa couleur verte. La culture se développa dans la région et la ville d'Arpajon lui consacra sa foire aux haricots dès 1922.
    Le nom chevrier est désormais devenu commun pour désigner cette variété de haricot."

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  5. Sur Wikipedia, on peut voir que les flageolets "chevriers" ou... "péteux" ou "fayots"... Ne sont apparus en France qu'au 19ème siècle : "Historique Modifier

    "Les premiers flageolets ont été cultivés vers la fin du xixe siècle (1872) par un horticulteur de Brétigny-sur-Orge (Essonne), Gabriel Chevrier[1]. En récoltant de façon prématurée des flageolets blancs, semés après saison et séchés sur une courte période dans son hangar, il remarqua que le légume conservait sa couleur verte. La culture se développa dans la région et la ville d'Arpajon lui consacra sa foire aux haricots dès 1922.
    Le nom chevrier est désormais devenu commun pour désigner cette variété de haricot."

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